něco proti nudě

něco dobrého na zub

Šátečky s nivou

balení mraženého listového těsta
30 - 40 dkg nivy, část lze nahradit tvrdým sýrem s tučností 45%
20 dkg salámu (inovecký, dietní)
3 vajíčka
sůl, bílý pepř,

Nivu a salám postrouháme na hrubém struhadle, přidáme vajíčka, sůl a pepř dle chuti, se solí však opatrně, niva je slaná a důkladně promícháme. Můžeme přidat oregano, sekané olivy...
Listové těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, naplníme a zalepíme. Šátečky uložíme na vymazaný plech a potřeme zozšlehaným vajíčkem, aby při pečení zezlátly.
Pečeme na 190 - 200 stupňů, dokud nemají šátečky zlatou barvu. Bez obav, náplň nevytéká, pokud nedáte velké množství tvrdého sýru.
 Obrázek hotových šátečků najdete v galerii v rubrice ,,něco na zub´´.


Filé z mořské štiky s brokolicí

porce filetu
15 - 20 dkg syrové brokolice (může být klidně víc)
sůl, granulovaný česnek, rostlinný tuk

Omytou brokolici naloupeme na malé kousky, filety zlehka nasolíme a posypeme česnekem. Na pánvi rozpustíme kousek rostlinného tuku a filet necháme pomalu opékat. Aby se tuk nepřepaloval, občas přidáme lžíci vody.
  Brokolici připravíme v páře, ne však dlouho, aby nebyla rozvařená.
  hotový filet dáme na talíř, přidáme brokolici a přelijeme ji trochou výpeku z filetu.
Pravda, pro někoho až příliš zdravé jídlo, ale brokolice je velmi chutná dokonce i pro ty, kdo ji běžně neradi.

Evčin šopský salát

1 červenou, 1 žlutou a 1 oranžovou papriku
300gramové balení rajčátek cherrie
1 salátovou okurku, nejlépe hadovku- ta je bez semínek
20 - 30 dkg balkánského sýru
sůl, pepř, olivový olej, bazalku

Omytou zeleninu a sýr nakrájíme na stejně velké kostičky, podle chuti posolíme, popepříme, přidáme 4 - 6 lžic olivového oleje a mezi dlaněmi rozemneme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet v chladu. Se solí raději opatrně, balkánský sýr je docela slaný.

Kuřecí prsíčka zapečená s nivou

4 porce kuřecích prsíček
25 dkg nivy
6 - 7 brambor
30% smetana
sůl, pepř, paprika

Brambory ostrouháme, omyjeme a nakrájíme na plátky o síle asi 0,7 cm. 1/2 jich uložíme do olivovým olejem vymazané zapékací mísy. Kuřecí prsíčka podélně rozkrojíme, nakořeníme a uložíme na brambory. Pak položíme druhou polovinu bramborových plátků.
 Mísu vložíme do předehřáté trouby asi na 20 minut. Pak posypeme strouhanou nivou a zalijeme smetanou. Pečeme asi 40 - 50 minut, dokud se nevypeče smetana. Brambory není nutno solit. Spodní vrstvu dochutí maso, horní vrstvu niva.

Kančí guláš - jak jinak než z divočáka

800 g masa z kančí kýty nebo plece
100 g uzeného špeku
100 g uzeného libového masa
2 velké cibule
sladká paprika, sůl, pepř, kmín, bobkový list, jalovec, kostka masoxu
mouka na zahuštění

Špek a uzené maso nakrájíme na větší kostičky, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, po zpěnění maso nakrájené na kostky. Pak postupně koření podle chuti a podlijeme vývarem z kostky masoxu. Dusíme doměkka. Podle potřeby ještě podléváme. Pak zahustíme moukou.
 Podáváme s těstovinami, knedlíkem nebo pečivem.

Něco na Vánoce

Mašličky

250g 100% tuk
250g hladká mouka
250g moučkový cukr
kakao

Vypracujeme těsto z mouky, cukru a tuku a to velmi důkladně, aby nezůstaly hrudky z tuku. Polovinu odebereme  a do druhé poloviny přidáme kakao a opět vypracujeme. Necháme v lednici vytuhnout a poté plníme do formiček ve tvaru mašličky po rysku hnědým a od rysky bílým těstem. Pečeme zhruba na 180 stupňů, ale opatrně, nesmí zhnědnout. Mašličky by měly na jedné polovině  zůstat téměř bílé, jen slaboučký béžový nádech. V místě, kde jsou spojená těsta přizdobíme čokoládou.

Tučňáci

Na výrobu těsta pro tělíčko potřebujeme:
20 dkg mletých ořechů
20 dkg cukru moučky
1 vejce
 
Na krém potřebujeme:
20 dkg másla
20 dkg cukru moučky
1 žloutek
lžíce rumu

Vypracujeme těsto, které naplníme do formiček úlků a necháme důlek pro krém.(Těsto se nepeče). Tělíčko přilepíme na piškot nebo linecké kolečko pomocí marmelády a máčíme bříško do bílé čokolády. Po úplném vytuhnutí máčíme z druhé strany do hnědé čokolády, aby bylo tělíčko hladké. Před vytuhnutím lepíme půlky mandlí jako křidýlka, domalujeme očička čokoládou a přilepíme marcipánový zobáček.

Krémový dortík

Na piškot potřebujeme:
2 žloutky
10dkg cukru moučka
4 lžíce horké vody
7 dkg polohrubé mouky
3 dkg kakaa
sníh ze 4 bílků

Ušleháme žloutky s cukrem, postupně přidáváme horkou vodu. Pak mouku a kakao a nakonec sníh. Pečeme v kulaté formě asi na 170 stupňů.

Krém:
3 dkg másla
3 dkg hladké mouky - uděláme jíšku, zalijeme 250 ml mléka a mícháme do zhoustnutí. Než hmota vychladne, připravíme krém z:
10 dkg másla
10 dkg cukru moučka
2 žloutky - toto utřeme a vešleháme postupně vychladlou jíšku. Hotový krém naneseme na korpus. Nakonec ušleháme šlehačku z prášku, nebo obyčejnou se ztužovačem a naneseme na krém. Hotový dortík se musí nechat odležet alespoň 4 - 6 hodin v ledničce. Jinak může být krém cítit moukou. Šlehačku můžete posypat barevným drobením.

 
Doufám, že se vám tyto stránky líbily a pokud ano, zase se někdy podívejte. Budu se snažit dodávat nějaké hezké věci. Ahoj.